Distansundervisning

Det är enklare än det kan verka, och med rätt verktyg fungerar det precis lika bra som – ja i många fall tillochmed bättre än – traditionell klassrumsundervisning.

Kontakta oss om du vill ha hjälp med att komma igång med distansundervisning, vi har lång erfarenhet och erbjuder även många av våra populära utbildningar på distans.

Plötsligt är ordet distansundervisning på allas läppar, nu när hela samhällen stänger ner i sviterna av Corona-epidemin. Lyckligtvis är det smidigare och enklare än det kan verka. Vi på Language Consulting har lång erfarenhet av att undervisa på distans, då vi i många år bott och verkat i olika delar av Sverige och världen, men trots det undervisat tillsammans.

Det allra mesta av det som idag görs i klassrummet går att göra online, med lite uppfinningsrikedom. Våra erfarenheter och vårt sätt att arbeta med distansundervisning stämmer väl överens med den forskningssammanfattning som publicerats på skolahemma.nu, en hemsida som satts igång på uppdrag av Skolverket, med anledning av Coronakrisen.

Vad är viktigt att tänka på?


Tydliga instruktioner. Enkla lektionsupplägg där elever/studenter klart och tydligt förstår vad som förväntas av dem, hur de ska använda onlineverktygen och  vilka resultat de förväntas nå.

Tydlig kommunikation, så att de, precis som i klassrummet, kan kommunicera med läraren och få det stöd de behöver.

Närvaro och dialog. Det är viktigt att läraren känns närvarande, video och chattande kan hjälpa till att hålla liv i en dialog liknande den som finns i ett klassrum.

 

Hur gör man?


Det finns en mängd olika verktyg för distansundervisning, och de flesta större organisationer har tjänster som kan användas i sånahär situationer. Google, Microsoft, exam.net och många andra har gjort sina distanslösningar gratis och öppnat upp för fler samtidiga användare, för att hjälpa skolor och organisationer möta det skriande behovet av distansundervisning.

Här nedan kommer exempel på traditionella klassrumsaktiviter och vad man kan göra, samt vilka verktyg man kan använda sig av för att hantera dem på distans istället.

Det finns också en utmärkt genomgång av tillgängliga verktyg hos UNESCO, på engelska.
Tabellen scrollar i sidled på små skärmar.

 

Klassrumsbaserade aktiviteter Onlineaktiviteter Verktyg och resurser
Utdelning av uppgifter
Hänvisning till lärmaterial
Fungerar i princip likadant online Google Classroom/Meet
Microsoft Teams
Canvas
Undervisning/föreläsningar Inspelade föreläsningar
Föreläsningar i realtid, online
Länkar till föreläsningar och klipp
Google Classroom/Meet
Microsoft Teams
Kaltura play
Zoom
Khan Academy
Canvas
Diskussioner, återkoppling från andra I klassrummet Diskussionsforum och chattar
Videochatt i grupp (med eller utan lärare)
Google Classroom/Meet
Microsoft Teams
Canvas
Zoom
Grupparbeten/samarbete Grupparbete online med texter, presentationer, animationer etc. Google Docs
Google Slides
Microsoft Sway/Office Online
Instuderingsfrågor Instuderingsfrågor online Google Forms
Microsoft Teams
Canvas
Återkoppling Återkoppling online Google Classroom/Meet
Microsoft Teams
Canvas
Zoom
Laborationer Virtuella laborationer
Simuleringar
Chemcollective.org

Sammanfattning


Visst är det en annorlunda, visst är vissa saker svårare att göra online än i klassrummet, men det allra mesta går bättre än man kan tro.

Om du eller din organisation vill ha vår hjälp att komma igång med eller förbättra er distansundervisning, kontakta oss gärna.